Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "TÜBİTAK BİGG kapsamında genç girişimcilere yönelik destek miktarını yüzde 125 artırarak 450 bin liraya çıkarıyoruz. Böylece gençlerimiz girişimlerini çok daha kolay ve etkin şekilde hayata geçirebilecekler." dedi.
Bakan Varank'ın katılımıyla Kültür Turizm İl Müdürlüğü Kültür Merkezi'nde Toplu Açılış ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Projeleri imza töreni düzenlendi.
Varank, törende yaptığı konuşmada, Dicle Kalkınma Ajansının bölgenin kalkınmasının dinamosu olduğunu söyledi.
Batman'ın tarım, gıda ve turizm alanları gelişime çok açık olduğunu, sanayide müthiş bir ivme yakalamış durumda olduğunu ifade eden Varank, Dicle Kalkınma Ajansı ile kuruluşundan bu yana Batman’da ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya katkı sunan 473 projeye 156 milyon liranın üzerinde destek sağladıklarını belirtti.
"Genç girişimcilere yönelik destek yüzde 125 arttı"
Gençlerin Teknopark'ta fikirlerini ticarileştirmesi gerektiğini kaydeden Varank, şöyle konuştu:
"İşte bu anlamda gençlerimize vereceğimiz bir bayram müjdesini Batman'dan tüm Türkiye'ye duyurmak istiyorum. Biliyorsunuz gençlerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değerli girişimlere dönüştürmeleri için TÜBİTAK aracılığıyla Bireysel Genç Girişimci (BİGG) programını yürütüyoruz. Bugüne kadar programdan faydalanan genç girişimcilere 200 bin liraya kadar destek sağlıyorduk. Şimdi, TÜBİTAK BİGG kapsamında genç girişimcilere yönelik destek miktarını yüzde 125 artırarak 450 bin liraya çıkarıyoruz. Böylece gençlerimiz, girişimlerini çok daha kolay ve etkin şekilde hayata geçirebilecekler. Ben bu bayram müjdesinin tüm gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Batman genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Bu program onlar için adeta biçilmiş kaftan."
KOBİ'lerin projelerine destek 1 milyon 200 bin liraya çıkıyor
Bunun yanında bir müjdelerinin daha olduğunu aktaran Varank, "Diyelim ki bir şirketiniz var ve Ar-Ge yapmak istiyorsunuz. İşte bu noktada devreye TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı giriyor. Bu programda KOBİ'lerimiz projeleri için 600 bin liraya kadar verdiğimiz desteği de iki kat arttırarak 1 milyon 200 bin liraya çıkarıyoruz. Bu müjdemiz de tüm KOBİ'lerimize hayırlı olsun." diye konuştu.
Bakan Varank, "Siz bir adım atın, biz gerisi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Birlikte, tüm bölgelerimizle, tüm şehirlerimizle ülkemizi hak ettiği seviyeye ulaştıracağız. Malumunuz tüm dünya, pandemi, ardından savaş derken çok ciddi zorluklar yaşıyor. Elbette bu zorlukları Türkiye olarak biz de yaşıyoruz. Bu tür sınamaları ancak birlik, beraberlik, sabır, azim ve kararlılıkla aşabiliriz." ifadelerini kullandı.
"Batman OSB'ye güncel rakamlarla 135 milyon lira bakanlık kredisi kullandırdık"
Varank, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 116 projeye 90 milyon liraya yakın kaynak aktardıklarını ve 2002 yılından bu yana Batman OSB'de üretime geçen 114 parselde 10 bin 200 kişiye istihdam imkanı sağlandığını bildirdi.
İstihdamın 13 bin 500'e ulaşacağını, OSB ile alakalı ilave alan çalışmaların devam ettiğini anlatan Varank, şunları kaydetti:
"Son 19 yılda biz Batman OSB'ye güncel rakamlarla 135 milyon lira bakanlık kredisi kullandırdık. KOSGEB aracılığıyla işletmelerimize 100 milyon liraya yakın kaynak aktardık. İşte bunlar sayesinde ilimizde üretim ve istihdam artışları gerçekleşti. Gerçekleşiyor. Teknoloji tarafına baktığımızda; inşaatı sona yaklaşan, Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi önemli bir boşluğu dolduracaktır. Biz Teknopark'ı önemsiyoruz. Bu manada yönetici şirkete güncel rakamlarla yaklaşık 6 milyon lira hibe desteği sağladık."
Açılışını yaptıkları projeler arasındaki "Alo Tevşo Pazaryeri"ni modern bir görünüme kavuşturarak esnafın kullanıma açtıklarını dile getiren Varank, şu anda esnafın orada çok daha sağlıklı koşullarda çalıştığını belirtti.
Batmanlıların da bu hizmetten memnun olduğunu kaydeden Varank, şöyle konuştu:
"Diğer bir projemiz Sevek Mesire alanı. Burayı çocuklarınızla ailenizle güzel vakit geçirebileceğiniz bir alana dönüştürdük. Piknik alanı, peyzajı, dinlenme grupları ve çocuk parkıyla her yaş grubuna hitap ediyor. Sizlere tavsiyem ailenizle beraber bu mesire alanını en kısa zamanda ziyaret etmeniz. Mor Kuryakos Manastarı'nın restorasyon işlemlerini tamamladık. GAP idaremizle Manastır’ın peyzaj çalışmalarını tamamlayarak cazibesini daha da artıracağız. Hasankeyf’e bir uygulama oteli kazandırdık. Hasankeyf Üçyol Ekolojik Köyü'nde 8 mağarayı butik otele dönüştürdük. Bu yatırımlarla hedefimiz Hasankeyf’i ziyaret eden turistlere daha iyi şartlarda konaklama imkanı sunmak, gelen turist sayısını artırmak."
Batman'ın önemli tarihi değerlere sahip olduğunu ifade eden Varank, bu anlamda turizmin kentin temel ekonomik başlıklarından biri olması gerektiğini vurguladı.
Kentin dünyaya daha çok tanıtılabilmesi için alternatif turizm alanları ve projeleri ortaya koyulması gerektiğine işaret eden Varank, "Artık biliyorsunuz buna hizmet eden bir marka oluşturduk, Mezopotamya. Mezopotamya markasıyla tüm dünya Batman'ın da içerisinde olduğu illerimizi yakından tanıyacak." ifadelerini kullandı.
"13 tekstil atölyesi ve yanlarına sosyal donatılarını inşa ediyoruz"
Kentteki yatırımlara ilişkin bilgi veren Varank, şöyle devam etti:
"Gençlerimizin istihdamından altyapı projelerine kadar Batman'a güncel rakamlarla yaklaşık 38 milyon liralık yatırım yaptık. Yeter mi? Yetmez. Biliyorsunuz Gençlik ve Spor Bakanlığımızla beraber yeni bir proje başlattık. Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında Batman merkez, Hasankeyf, Gercüş ve Kozluk ilçelerinde 13 tekstil atölyesi ve yanlarına sosyal donatılarını inşa ediyoruz. Bu atölyeleri yatırımcıların hizmetine sunacağız. Yaklaşık 40 milyon liralık yatırımla inşa edeceğimiz bu atölyelerde 2 bin Batmanlı gencimiz istihdam edilecek. Bundan başka devam eden SOGEP projelerimiz de var. Bu bölgede GAP’ın özellikle tarımsal anlamda oldukça önemli çalışmaları var."
Varank, bugünkü projelerle ileriki dönemde GAP aracılığıyla Batmanlı çiftçilerin yetkinliklerini ve tarım yapma yöntemlerini daha da geliştireceklerini, bunların arasında modern sulama imkanlarını yaygınlaştıran, seralarda verimli iklimlendirme teknolojilerini teşvik eden, yenilenebilir enerji ile damlama sulamayı mümkün kılan projeler olduğunu aktardı.
Bu kapsamsa da yaklaşık 9 milyon liralık yatırım yapılacağını belirten Varank, "Tüm bu eserler inşallah Batman'da tarımın, tekstilin, turizmin ve istihdamın gelişmesine ivme kazandıracak. Hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.
Her kentin refah seviyesini artırmak için var güçleriyle çalıştıklarını anlatan Varank, şunları söyledi:
"Ülkemizin neresine giderseniz gidin hükümetlerimizin vurduğu mührü görürsünüz. İşte Batman. Batman'ın son 20 yılda kaydettiği gelişmeyi burada yaşı müsait olanlar olmayanlara mutlaka anlatmalı. Gençler buraların daha önceki halini bilmiyor. Sanıyorlar ki Batman’da bu güzellikler hep vardı. Neler yaptık neler. Duble yollar, hastaneler, havalimanı terminal binası…Batman- Midyat yolunda baraj geçiş sorununa çözüm olan Hasankeyf 2 Köprüsü'nü daha yakın zamanda hizmete aldık. Dicle Nehri üzerinde adeta bir inci gibi duruyor. Ülkemizin en büyük dördüncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Barajı projesini geçtiğimiz yılın sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız açtı. Batman-Beşiri-Kurtalan yolunu da inşallah seneye tamamlıyoruz. Gördüğünüz gibi bizim hükümetlerimiz iş yapıyor. Eser bırakıyor. Bunların hepsini milletimizin, Batmanlıların hizmetine sunuyor."
Varank, CHP'nin elinde 11 büyükşehir belediyesi bulunmasına rağmen hizmet noktasında sınıfta kaldıklarını söyledi.
Vakti saati geldiğinde bu belediyelerin yeniden hizmetle buluşacağını aktaran Varank, şunları kaydetti:
"Siz hiç muhalefetten vatandaşımızın hizmetine dönük bir proje, bir fikir duyuyor musunuz? Ekranlara çıkıp 'Şu projeyi gerçekleştireceğim, vatandaşlarımız için şu icraatı yapacağım.' dediklerine hiç şahit oluyor musunuz? Bilmiyorum ben televizyon izliyorum ama hiç şahit olmuyorum. Hadi diyelim ki önceden bahaneleri vardı, iktidarda değillerdi ama bol keseden sallıyorlardı. Ama şimdi yerel yönetimler anlamında aslında iktidarları da var. 11 büyükşehir belediyesi şu anda CHP’nin yönetimi altında, 2019 yılından bu yana üç yıl geçti. Soruyorum size, ne yaptılar? Vatandaşın hangi derdine çare oldular? Emin olun ortaya çıkan sonuç, kocaman bir hiç. Ama kimse merak etmesin, o belediyelerin altında yaşayan vatandaşlarımız da tekrar hizmetlerle buluşmuş olacak."
Konuşmaların ardından, GAP Bölge Kalkınma İdaresi destekleri ile 2022 yılında Batman’da uygulanacak 8 milyon 909 bin 420 lira bütçeli 9 projenin protokolü imzalandı.
Ardından Dicle Kalkınma Ajansı destekleri ile kentte hayata geçirilen 37 milyon 849 bin 30 lira bütçeli 9 projenin açılışı da yapıldı.