Öne Çıkanlar açıklama KONUK kktc MEDYA 6 arttı

İkinci El Konut Fiyatlarında Son Durum Şaşırttı

TÜGEM ve Endeksa işbirliği ile hazırlanan “İkinci El Konut Piyasası” raporuna göre, 2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut fiyatlarında 1 yıllık yüzde 14 artış görülürken, 2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye’de ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.434 lira, ortalama amortisman süresi 18 yıl, ortalama pazarlama süresi 77 gün.

İKİNCİ EL KONUT STOKU ERİDİ

2. el stok adedi ise düşüş gösterdi. 2. Çeyrek sonu itibarı ile İstanbul’da 119.723 adet, Ankara’da 54.797 adet, İzmir’de 35.511 adet, Antalya’da 21.901 adet, Bursa’da ise 12.334 adet ikinci el konut stoku bulunuyor.

İKİNCİ ELDE SATIŞLAR ARTTI

2020 yılının 2. çeyreğinde 283.731 adet konut satışı gerçekleşti. Konut satış adedi bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 düşüş; 2019 yılının 2. çeyreğine göre ise yüzde 14 artış göstermiş oldu.

2. çeyrekte 193.391 adet ikinci el konut satışı, 137.075 adet kredili konut satışı gerçekleşti. Geçen senenin 2. çeyreğine göre ikinci el konut satışları yüzde 28, kredili konut satışları ise yüzde 207 artış göstermiş oldu. 

İKİNCİ EL KONUT SATIŞI YÜZDE 28 ARTTI

2. çeyrekte 193.391 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti.  Bu rakam ile ikinci el konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 düşüş, 2019 yılı 2. çeyreğine göre ise yüzde 28 artış göstermiş oldu.

İkinci el konut satışı toplam konut satışlarının yüzde 68’ini oluşturdu. Kredili konut satışları ise toplam konut satışlarının yüzde 48’ini oluşturarak 137.075 adet olarak gerçekleşti, bu oran bir önceki çeyrekte yüzde 38 seviyesindeydi.

Kredili konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 6; geçen senenin 2.çeyreğine göre ise yüzde 207 artış göstermiş oldu.

YABANCIYA SATIŞ SALGINDA GERİLEDİ

2. çeyrekte yabancı uyruklu kişilere 3.304 adet konut satışı gerçekleşti. Bu adet ile yabancıya konut satışı bir önceki çeyreğe göre yüzde 70; 2019 yılının 2. çeyreğine göre ise yüzde 68 düşüş gösterdi.

KONUT FİYATLARI YÜZDE 14 ARTTI

2. çeyrek sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut satış fiyatlarında son 1 yılda yüzde 14 artış gerçekleşti.

Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2.434 lira, ortalama amortisman süresi 18 yıl, ortalama pazarlama süresi 77 gün.

2. çeyrekteki konut satışlarının yüzde 15’inin gerçekleştiği İstanbul’da konut fiyatları 1 yılda yüzde 11 artış gösterdi.

Konut satışlarının yüzde 11’inin gerçekleştiği Ankara’da ise konut fiyatları son 1 yılda yüzde 12 oranında artış gösterdi.

En fazla konut satışı yapılan illerdeki ortalama fiyat, değer değişimi, pazarlama ve amortisman süresi

CAZİP KREDİ KOŞULLARI ETKİLİ OLDU

Raporu değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “2019 yılının Aralık ayında rekor seviyede satış gerçekleşen gayrimenkul sektörü 2020 yılına hızlı başlamış fakat pandeminin etkisi ile Nisan ve Mayıs aylarında konut satış adetleri geçtiğimiz senenin oldukça altında gerçekleşmişti. Haziran ayı başı itibarı ile kamu bankaları tarafından sağlanan cazip konut kredisi koşulları ve pandemi nedeni ile ertelenen talebin gerçekleşmesi ile birlikte ilanda olan 2. el gayrimenkullerin fiyatı arttı. 

Haziran ayı sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut satış fiyatının ise geçen seneye göre yüzde 14 artış gösterdiğini görüyoruz. 2020 yılının ilk 6 ayındaki satış fiyatı artışını temel olarak üç faktöre bağlayabiliriz;

birincisi Eylül 2019 ayından itibaren zaten sektörün yükselme eğrisinde olması; ikincisi pandeminin hayat koşullarımızda yarattığı değişim sebebi ile yeni konut talebinin artması ve Haziran ayı başında duyurulan çok cazip konut kredisi kampanyası. 

Pandemi etkisi ile 2. Çeyrekte konut satış adedi bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 düşüş gösterse de 2. çeyrekte konut satış adedinin geçen sene aynı döneme göre yüzde 14 artış gösterdiğini görüyoruz. 2020 yılının gayrimenkul sektörü için artışla kapanacağını öngörüyoruz.” dedi.

EMLAK PİYASASI HIZLI NORMALLEŞTİ!

TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan ise şunları belirtti: “Geçen yıla göre pandemi etkisine rağmen Haziran verileri ile hızlı bir normalleşme süreci yaşadık. Toplam konut satışları içinde ikinci elin payı artış göstermeye devam ediyor ve yüzde 70 seviyelerini zorluyor.

Sadece Haziran ayında 131 bin 380 ikinci el konut satıldı. Bu artışta özellikle konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi ve vadelerin uzatılmasının büyük bir etkisi oldu. Lakin bu durum bir fırsatçılık olarak görülmemeli.

Şu an için bazı mal sahiplerinin verdikleri ilanlarda piyasa değerinin üstünde ilanlar görüyoruz. Hatta birçok emlak işletmesi fiyatı yüksek olan taşınmazların satış yetkisini almıyor.

Bu konuda tabii sadece mevcut ilanlara bakarak gayrimenkuller için satış fiyatı belirlenmesi mümkün değil. Bizler kullandığımız karar destek sistemleri, Rakip Pazar Analizleri ile mal sahiplerinin fiyat değişimlerini takip edebiliyor ve onlara piyasa - pazar değerleri hakkında bilgi veriyoruz.”

İLLERE GÖRE İKİNCİ EL KONUT STOKU

İKİNCİ EL KONUT STOKU EN FAZLA OLAN İL İSTANBUL

2020 yılı 2. çeyrek sonu itibarı ile ikinci el konut stok adedinin en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa.

 Stok oranı en yüksek iller ise yüzde 2,1 ile Ankara, yüzde 1,9 ile İstanbul ve yüzde 1,7 ile Antalya. İstanbul’da 119.723, Ankara’da 54.797, İzmir’de ise 35.511 adet ikinci el stok adedi bulunuyor.

İLÇELERE GÖRE İKİNCİ EL KONUT STOKU

İKİNCİ EL KONUT STOKU EN FAZİA OLAN İLÇE ÇANKAYA

Konut satış adetlerinin en yüksek olduğu illerdeki ilçeler incelendiğinde İstanbul’da ikinci el konut stokunun en yüksek olduğu ilçenin Esenyurt, Ankara’da Çankaya, İzmir’de Karabağlar, Antalya’da Muratpaşa ve Bursa’da Nilüfer olduğu görülüyor.

5 büyük ilin tüm ilçeleri incelendiğinde ise en fazla konut stokunun 13.039 adet ile Çankaya’da olduğu görülüyor. Konut stok oranının en yüksek olduğu ilçe ise yüzde 4,1 ile İzmir Çeşme.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.