Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /var/www/vhosts/konuttrend.com/domains/konuttrend.com/public_html/amp/functions.php on line 94

Warning: getimagesize(http://www.haberalbursa.com/images/upload/86aaf01e-4d10-4652-881b-1d5b1b7933fe_1.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /var/www/vhosts/konuttrend.com/domains/konuttrend.com/public_html/amp/functions.php on line 94
KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Gündem

Bursa’nın önde gelen meslek örgütlerinden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Kurban Bayramı öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, "Hayvan sağlığı, sağlıklı hayvansal gıda, güvenli gıda ve halk sağlığı konusunda yetki ve sorumlulukları olan bir meslek grubu olarak, Kurban Bayramı’nı da aynı süreçte değerlendiriyoruz. Kurban Bayramı, paylaşımı amaçlayan bir ibadet olmakla birlikte, içinde canlı hayvan ve hayvansal gıda olduğu için, aynı zamanda bir ‘’gıda güvenliği’’ sürecidir. Sağlıklı olanı paylaşmayı gerektirir. Dört günlük Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir.

KURBANLIK HAYVANIN SAĞLIĞI VE REFAHI ÇOK ÖNEMLİDİR

Kurban Bayramı dolayısı ile artan hayvan hareketlerinden, kesim aşamasından etin tüketime hazır hale getirilmesine kadar kurbanlık hayvanların sağlığı ve refahına daha çok özen gösterilmelidir. Hayvan sağlığının, sağlıklı et tüketimi demek olduğu ve bu sürecin de insan sağlığını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır. Hayvan sahipleri hayvanlarını satış yapacakları alanlara ulaştırana kadar hayvan refahını akıllarından çıkarmamalıdır. Hem dini açıdan hem de bağışıklık sistemine katkısı ve hayvan sağlığı açısından kurbanlık hayvanlarına eziyet etmemelidirler.

KURBAN BAYRAMININ RUHUNA AYKIRI DAVRANILMAMALIDIR

Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamalıdır. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık bir içtenlikle tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşı ve bu süreçte görev alanları yeterince bilgilendirmelidir. Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesinin yanı sıra, et ve deri dahil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkı koymasını sağlayacak düzenlemeler için yatırım yapılması gerektiğini de hatırlamakta fayda vardır.

Hayvandan insana geçen (zoonoz) hastalıklarının büyük çoğunlunun hayvansal gıda kaynaklı olduğu düşünülürse, aslında Kurban Bayramı’nda veteriner hekim kontrolünün önemini daha anlaşılır ifade edebiliriz. Brucella, tüberküloz, kist hidatik gibi yaygın görülen hastalıklar zoonozdur, yani hayvanlardan, özellikle hayvansal gıdadan bulaşır. Özellikle gıda değeri olmayan çöplere atılması, sahipsiz hayvanlara yedirilmesi insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike yaratmaktadır.

Bu atıkların yakılması ya da derin çukurlar açılarak gömülmesi gerekmektedir.

KESİM YERLERİNDE HİJYENE ÇOK DİKKAT EDİLMELİDİR

Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri kamu kurumları koordinasyonunda düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Satış ve kesim yerlerinde doğru görev dağılımı ile doğru kurulmuş sistemler sayesinde dört günde yıl boyu kesimi yapılan hayvanların dörtte birinin kesiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Ancak, gıda denetiminde uzman serbest veteriner ekimler olmadan, hayvanların, kesimin ve etin tam olarak güvenliğinden söz edilemez. Bu anlamda, resmi veteriner hekimlerle birlikte, bundan sonraki dönemlerde serbest veteriner hekim görevlendirilmesi de taleplerimiz arasında olacaktır.

GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLIKLI TOPLUM DEMEKTİR

Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Tüm bunlar yoğun yaşanacak bu dört günlük süreçte karşılaşılacak sağlık sorunlarının da önüne geçilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle basında spekülatif haberler yerine doğru isimlerden yapılan, doğru açıklamalara yer verilmesine özen gösterilmelidir.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’na ait web sitesi ve sosyal medya hesaplarından, süreçle ilgili değerlendirmelere rahatlıkla ulaşılabilir.

Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak, Kurban Bayramı’nı dört günlük bir insanlık sınavı kabul ederek, insani duygularımızı yitirmeden geçireceğimiz, toplum sağlığının korunduğu sağlıklı bir Bayram olmasını diliyoruz’’ dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.