Günlük ev kiralayanlar panikte... Hediyeler vaatler havada uçuşuyor

Emlak & Gayrimenkul

KONUTLARIN turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınmasını zorunlu hale getiren yasanın Resmi gazetede yayımlanmasının ardından gözler yasanın nasıl uygulanacağını düzenleyen yönetmeliğe çevrildi.

İKNA SÜRECİ BAŞLADI

Belge başvurusu yapabilmek için tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile karar alınması şartının kayıt dışı kiralama yapanları kara kara düşündürürken, yönetmelik çıkmadan komşularını ikna etmeye çalışanlar ya pahalı hediyelerle ya da apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ederek sorunu çözmeye çalışıyor.

BELGE PEŞİNE DÜŞTÜLER

Panik sürecini doğrulayan Antalya Pansiyoncular Odası Başkanı Özcan Sucu, “Antalya merkezde yaklaşık 70 bin evin bu amaçla kullanıldığını düşünüyoruz. Bunların büyük bölümü kayıt dışı çalışıyordu. Yasa çıkınca ciddi bir panik havası oluştu. Özellikle bu işten iyi para kazananlar ‘Nasıl belge alırımın’ peşine düştü” dedi.

DENETİM SIKI OLMALI

Yönetmelik çıkmadan kat maliklerini ikna sürecinin başladığını kaydeden Sucu, şöyle devam etti: “Bazı kişiler komşularına apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ediyor. Çünkü komşular ikna olmazsa belge alamayacaklarının farkındalar. Nasıl ikna ederler bilemiyorum ama bizim tek amacımız bu işin kayıt altına alınması ve denetim sürecinin sıkı tutulması.”

CEZALAR KORKUTTU

“Yasa önemli ama denetim daha önemli” diyen Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar ise yasanın çıkması sonrasındaki süreci şöyle değerlendirdi: “Özellikle para cezaları insanları korkuttu. Elbette kimse milyonluk para cezalarını ödemek istemez. O yüzden yasayı araştırıyorlar, komşularını bu işe ikna etmeye çalışıyorlar. Biz de süreci takip ediyoruz.”

KAOS YAŞANABİLİR

Antalya’da günlük kiralamaların yoğun olduğu Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi’nde muhtarlık yapan Yusuf Elmas, şöyle dedi: “Valla herkes panikte. Denetim ve cezalar kesilmeye başlayınca kaos olacak. Çünkü buradakiler komşularını ikna edemiyor. Kimse apartmanında günübirlik kiralama istemiyor. Kiralama yapmak isteyen ev sahipleri de bize gelip dert yanıyor.

YASAYI ANLATIYORUM

“Valla ben 20 yıllık muhtarım. Komşudan onay şartı uygulanırsa burada kimse evini kiraya veremez. Tabi yöneticiler çeşitli vaatlerle ikna edilmeye çalışılıyormuş. İkna olan yöneticiler de mülk sahiplerini ikna etmeye çalışıyor. Süreç nasıl tamamlanacak ben de çok merak ediyorum. Bana gelen komşularımı da yasanın koşularını anlatıyorum.”

İŞLER TERSİNE DÖNDÜ

Günlük kiralama yöntemiyle çok ciddi gelirin elde edildiğini kaydeden Konyaaltı ilçesi Altınkum Mahallesi Muhtarı Eyüp Karakaya, “Bizim ilçemiz bu işin en fazla yapıldığı yer. Yasadan önce hiçbir denetim yoktu. Şimdi işler tersine döndü. Cezayı duyan belge peşine düştü. Binasında kiralama yapılan fakat buna karşı olanlara da gün doğdu. Onlar da nereye ihbar yapacaklarını araştırıyor” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.